PINTURA 2017

L’experiència de pintar amb pintures ens aproxima a l’experiència estètica d’una forma directa. Els colors, com la música, tenen la propietat d’actuar en les nostres emocions de manera espontània.

La música ens pot conduir per diferents estats d’ànim gairebé sense entendre-la, sense haver-ne estudiat. Crec que amb el color ens passa una cosa semblant. El dibuix, les formes, d’altra banda, ens demanen a priori més capacitat d’anàlisi.

El fet que en el procés de pintar hi intervingui l’aigua (mullar el pinzell, diluir la pintura) fa que connectem amb la nostra part més essencial i més intuïtiva i que el procés sigui més experimental i lúdic, promovent la curiositat i les ganes de descobrir i d’aprendre.

Quan un noi cerca un color barrejant-ne d’altres, s’enfronta a un repte en el qual no hi ha la pressió de fer-ho bé o fer-ho malament (saber-ne o no saber-ne), sinó que hi ha les ganes de trobar aquell color que cerca. Aquest exercici desenvolupa l’autonomia i l’autoestima, ja que el seu valor rau en la capacitat d’enfrontar-se a problemes i resoldre’ls.

També estimula la sensibilitat, la capacitat de gaudir i apreciar una bella harmonia de color.

Pau Baya, professor de Plàstica i Escultor